Pierogi z zieloną soczewicą

    Pierogi z zieloną soczewicą

    1polubienie
    2godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Zdrowe, sycące i całkiem proste do przygotowania danie dla wielbicieli pierogów. Ciasto z mąki razowej, a farsz z soczewicy.

    UrszulaCiąglińska Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • Farsz
    • 300 g zielonej soczewicy
    • 2 cebule, posiekane
    • 3 łyżki oleju
    • 3 ząbki czosnku, wyciśniete przez praskę
    • 1 łyżeczka majeranku
    • sól i pieprz do smaku
    • Ciasto
    • 1 kg mąki razowej żytniej
    • 1 jajko
    • 3 łyżki oleju
    • 1 szklanka wody
    • szczypta soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 2godz. 

    1. Soczewicę przepłukać i ugotować do miękkości, odcedzić. Część soczewicy zmielić i wymieszać z pozostałą.
    2. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę. Dodać do soczewicy, wymieszać razem z czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem.
    3. Mąkę przesiać na stolnicę. Odłożyć około szklanki na podsypywanie. Do reszty wbić jajko, dodać olej, pół szklanki wody, sól i wymieszać. Zarabiać, dolewając stopniowo pozostałą wodę. W razie konieczności dodać odrobinę więcej wody, aby ciasto było gładkie i elastyczne.
    4. Ciasto rozwałkowywać cienko, wykrajać kółka od szklanki lub literatki. Na środek nakładać po łyżeczce farszu, zlepiać, przyszczypując brzegi.
    5. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Wrzucać pierogi partiami i gotować przez kilka minut, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis