Chutney śliwkowy

    Chutney śliwkowy

    2polubienia
    1godz.10min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Śliwki z cebulą? Pomyślisz, że niedorzeczne? W sosie chutney takie połączenie jest pyszne - doprawiony winnym octem, zielem angielskim i kolendrą. Doskonały dodatek do mięs.

    UrszulaCiąglińska Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 3 słoiki 0,5 l

    • 1,5 kg śliwek
    • 100 g rodzynek
    • 4 czerwone cebule
    • 1 łyżeczka ziela angielskiego
    • 1 łyżeczka nasion kolendry
    • 1 łyżeczka soli
    • 2 łyżki cukru
    • 1 szklanka czerwonego octu winnego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Śliwki umyć i wydrylować. Rodzynki sparzyć wrzątkiem. Cebule posiekać. Ziele angielskie i kolendrę utłuc w moździerzu.
    2. Wszystkie składniki wymieszać w garnku i doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając. Gotować przez około 30 minut, aż śliwki się rozgotują.
    3. Nakładać do wyparzonych słoików, zakręcić i odstawić w chłodne miejsce.

    Przetwory owocowe

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat przygotowywania przetworów owocowych koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Przetwory owocowe". Znajdziesz tam informacje o owocach, słoikach, temperaturach, pasteryzacji - a wszystko okraszone zdjęciami!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis