Chutney śliwkowy z winem

    Chutney śliwkowy z winem

    2polubienia
    30dni1godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Bardzo smaczny sos do mięs, wędlin czy serów. Aromatyczny dzięki przyprawom korzennym, słodko-winny. Polecam!

    UrszulaCiąglińska Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 8 słoiczków

    • 800 g śliwek węgierek
    • 2 cebule
    • 150 g rodzynek
    • 40 ml octu balsamicznego
    • 100 g miodu
    • 50 g cukru
    • 100 ml czerwonego wytrawnego wina
    • 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
    • 1 łyżeczka kardamonu
    • 1/8 łyżeczki startych goździków
    • szczypta pieprzu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +30dni odstawienie  ›  Gotowe w: 30dni1godz.30min. 

    1. Śliwki umyć, wydrylować i pokroić na małe kawałki. Włożyć do garnka.
    2. Cebule posiekać, dodać do śliwek razem z rodzynkami, octem, miodem i cukrem. Całość zalać winem, dodać przyprawy i gotować na małym ogniu przez około godzinę, często mieszając.
    3. Sos przekładać do wyparzonych słoików. Zakręcać i stawiać do góry dnem. Przestudzone odstawić w chłodne miejsce na kilka tygodni.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis