Zaloguj się Zarejestruj się

Krówki

Szybki przepis na smaczne cukierki - można je przygotować z gotowej masy krówkowej albo z mleka skondensowanego, dodając ulubiony smak - np. kawę, kakao albo wanilię.

UrszulaCiąglińska Mazowieckie, Polska

Składniki
ilość porcji: 15 

  • 100 g masła
  • 1 puszka słodzonego skondensowanego mleka lub masy krówkowej
  • 400 g cukru pudru

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +1godz. tężenie  ›  Gotowe w: 1godz.25min. 

  1. W rondelku rozpuścić masło, dodać mleko i cukier. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować przez 10 minut, cały czas mieszając.
  2. Na tym etapie można dodać do smaku kawę, kakao lub wanilię. Odstawić na 5 minut, a następnie włożyć rondelek do zlewu napełnionego zimną wodą i mieszać, aż masa stwardnieje. Wyłożyć ją na blachę i rozprowadzić na grubość 1 cm. Odstawić do całkowitego zastygnięcia, a następnie kroić na kawałeczki.

rada

Aby masa była krucha należy wstawić garnek do zimnej wody. Jeśli chcemy aby krówki były miękkie, to masę należy od razu wyłożyć na blachę.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie

Słodycze
Słodycze (134)