Krówki

    Krówki

    1polubienie
    1godz.25min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Szybki przepis na smaczne cukierki - można je przygotować z gotowej masy krówkowej albo z mleka skondensowanego, dodając ulubiony smak - np. kawę, kakao albo wanilię.

    UrszulaCiąglińska Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 15 

    • 100 g masła
    • 1 puszka słodzonego skondensowanego mleka lub masy krówkowej
    • 400 g cukru pudru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +1godz. tężenie  ›  Gotowe w: 1godz.25min. 

    1. W rondelku rozpuścić masło, dodać mleko i cukier. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować przez 10 minut, cały czas mieszając.
    2. Na tym etapie można dodać do smaku kawę, kakao lub wanilię. Odstawić na 5 minut, a następnie włożyć rondelek do zlewu napełnionego zimną wodą i mieszać, aż masa stwardnieje. Wyłożyć ją na blachę i rozprowadzić na grubość 1 cm. Odstawić do całkowitego zastygnięcia, a następnie kroić na kawałeczki.

    rada

    Aby masa była krucha należy wstawić garnek do zimnej wody. Jeśli chcemy aby krówki były miękkie, to masę należy od razu wyłożyć na blachę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

    Podobne kategorie