Ciasteczka imbirowe czekoladową polewą

    Ciasteczka imbirowe czekoladową polewą

    1polubienie
    45min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Smaczne i szybkie ciasteczka dobre na każdą okazję - do kawy, herbaty, na powieczorek lub przekąskę. Polecam!

    UrszulaCiąglińska Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 150 g mąki pszennej
    • 25 g mąki kukurydzianej lub ryżowej
    • 125 g masła
    • 50 g brązowego cukru
    • 75 g kandyzowanego posiekanego imbiru
    • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Blaszkę wyłożyć pergaminem.
    2. Mąkę pszenną wymieszać z kukurydzianą. Masło utrzeć z cukrem, dodać imbir. Masę wymieszać z mąką. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blaszce, przyklepać mokrym widelcem.
    3. Piec przez 12-15 minut.
    4. W garnku ustawionym na drugim garnku z gotującą się wodą roztopić czekoladę i ozdobić nią przestudzone ciasteczka.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis