Dżem z cebuli

    Dżem z cebuli

    1polubienie
    1godz.20min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Bardzo lubię dodatki do mięs i zawsze poszukuję nowych inspiracji - oto na co ostatnio wpadłam - dżem cebulowy z winem i ocetm balsamicznym. Dobre!

    UrszulaCiąglińska Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 2 słoiki

    • 50 g masła
    • 700 g cebuli, pokrojonej w piórka
    • 150 g drobnego cukru
    • 1 łyżka soli
    • 2 łyżki pieprzu
    • 240 ml czerwonego wina
    • 100 ml octu balsamicznego
    • 125 ml likieru z czarnej porzeczki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. W garnku roztopić masło i gotować, aż zbrązowieje. Dodać cebulę, cukier, sól i pieprz, przykryć i dusić przez 30 minut.
    2. Dodać wino, ocet i likier, wymieszać i dusić przez kolejne 30 minut. Przekładać do wyparzonych słoików, zakręcać i przechowywać w chłodnym miejscu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis