Zupa porowo-kalafiorowa

    Zupa porowo-kalafiorowa

    1polubienie
    30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Ta zupa jest niewiarygodnie pyszna, a zawiera niewiele tłuszczu. Na początku myślałam, że dodam śmietanę lub ser aby uzyskać kremową konsystencję, a okazało się to zbyteczne, bo zupa sama w sobie wyszła kremowa! Można ją więcej przyprawić, wedle upodobania.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 2 pory, pokrojone w plasterki
    • 1 marchewka, pokrojona w plasterki
    • 2 cebule, pokrojone w piórka
    • 1 kalafior, pokrojony na kawałki
    • 100 ml białego wina
    • 1 średni ziemniak, obrany i pokrojony w plasterki
    • 1 łyżeczka suszonego tymianku
    • 700 ml bulionu drobiowego
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. W garnku rozgrzać oliwę. Dodać pora, marchewkę i cebulę. Wymieszać, przykryć i dusić przez około 5 minut, aż por zmięknie.
    2. Dodać kalafiora, wymieszać i zwiększyć ogień. Dolać wino i gotować przez 1-2 minuty, aż alkohol wyparuje.
    3. Dodać ziemniaki, tymianek i bulion (może być z kostki). Zagotować, przykryć i gotować na małym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie.
    4. Zupę zmiksować w blenderze. Przełożyć do garnka, doprawić solą i pieprzem. Można dodać więcej bulionu do uzyskania pożądanej konsystencji.

    rada

    Zupę można przygotować na wywarze warzywnym.

    sposób podawania

    Przed podaniem posypać cebulką lub szczypiorkiem. Można posypać startym parmezanem i dodać odrobinę gałki muszkatołowej. Można udekorować odrobiną śmietany.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis