Jabłkowy chutney

    Jabłkowy chutney

    1polubienie
    1godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Wspaniały dodatek do mięs, szczególnie dla wielbicieli pikantnych smaków. Jabłka gotowane z chili, imbirem i kurkumą. Nie trzeba pasteryzować, bo dodatek cukru i octu doskonale konserwuje!

    UrszulaCiąglińska Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 4 słoiczków

    • 600 g jabłek
    • 1 cebula
    • 1-2 ostre papryczki chili
    • 250 g cukru demerara
    • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
    • 1 łyżeczka zmielonych goździków
    • 1/2 łyżeczki soli morskiej
    • 1/2 łyżeczki pieprzu
    • 1 łyżka startego świeżego imbiru
    • 1 łyżeczka kurkumy
    • 350 ml octu jabłkowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i posiekać.
    2. Cebulę posiekać. Z chili usunąć pestki i posiekać (warto do tego ubrać gumowe rękawiczki).
    3. Wszystkie składniki wymieszać w garnku i gotować na wolnym ogniu przez 30-40 minut.
    4. Słoiki wyparzyć i nakładać gorący chutney. Zakręcać i stawiać do góry dnem. Po całkowitym ostygnięciu przenieść w chłodne miejsce.

    Przetwory owocowe

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat przygotowywania przetworów owocowych koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Przetwory owocowe". Znajdziesz tam informacje o owocach, słoikach, temperaturach, pasteryzacji - a wszystko okraszone zdjęciami!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis