Chutney w stylu indyjskim

    Chutney w stylu indyjskim

    2polubienia
    9godz.5min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Oryginalny w smaku, zainspirowany indyjskim sosem chutney, dodatek do mięs. Owocowo-pikantny, z mango, jabłek, imbiru i ostrych papryczek.

    UrszulaCiąglińska Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 5 słoików

    • 1 kg mango
    • 1 cebula
    • 2 jabłka
    • 1/2 szklanki rodzynek
    • 3/4 szklanki octu winnego
    • 3 szklanki cukru
    • 4 łyżeczki imbiru
    • 3 ząbki czosnku, posiekane
    • 2 ostre papryczki, posiekane
    • 1 łyżeczka soli
    • 2 łyżeczki cynamonu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  +8godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 9godz.5min. 

    1. Mango, cebulę i jabłka obrać i drobno pokroić. Wymieszać z pozostałymi składnikami. Wstawić na noc do lodówki.
    2. Wszystkie składniki przełożyć do garnka i gotować na małym ogniu przez 35-45 minut, od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby podlać wodą, aby nie przypalić.
    3. Chutney nakładać do wyparzonych słoików i zakręcać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis