Pyszna zupa pieczarkowa

Ta zupa pieczarkowa jest bardzo prosta, gęsta i kremowa. Po ugotowaniu można dodać wodę, by ją rozcieńczyć, spróbuj też dodać śmietanę. Ja przygotowuję ją w woku, ale można użyć garnka na zupę, w zależności od tego co akurat jest dostępne. Podawać na gorąco z grzankami.

Eve Bloom

Składniki

ilość porcji: 8 

  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 280 g świeżych pieczarek w plasterkach
  • 1 cebula, posiekana
  • 1 łodyga selera naciowego, drobno pokrojona
  • 1200 ml (5 szkl.) bulionu drobiowego
  • 50 g (1/4 szkl.) nieugotowanego białego ryżu
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

  1. W woku, na średnim ogniu rozgrzać olej i podsmażać przez 10 minut pieczarki, cebulę oraz marchew lub seler.
  2. Dodać bulion drobiowy lub warzywny, ryż i sos sojowy. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez co najmniej godzinę.
  3. Odcedzić z wywaru pieczarki, cebulę, seler i ryż. Za pomocą blendera lub robota kuchennego zmiksować na gładką masę. Dodać z powrotem do woka. Doprawić solą i pieprzem i podawać na gorąco.

Ryż bez tajemnic

Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

Domowy bulion

Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie