Chrupiąca golonka

    Chrupiąca golonka

    3polubienia
    3godz.5min.


    Zrobione przez 5 osób

    Fantastyczny przepis na przygotowanie aromatycznej golonki. Najpierw gotuję ją z przyprawami, a potem piekę w marynacie z piwa, sosu sojowego i dużej ilości czosnku.

    UrszulaCiąglińska Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 golonki (po około 500 g każda)
    • 2 liście laurowe
    • kilka ziaren pieprzu
    • kilka ziaren ziela angielskiego
    • 1 łyżka soli
    • Marynata
    • 1 szklanka piwa
    • 3 łyżki sosu sojowego
    • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
    • 1/2 łyżeczki pieprzu
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1 łyżka miodu
    • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
    • 8 ząbków czosnku, wyciśniętych przez praskę

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 2godz.50min.  ›  Gotowe w: 3godz.5min. 

    1. Golonki umyć, włożyć do garnka, dodać liście laurowe, pieprz, ziele angielskie i sól. Zalać wodą i gotować na małym ogniu przez 2 godziny. Golonki powinny być przykryte wodą.
    2. Kiedy golonki będą miękkie, wyjąć z garnka i przestudzić.
    3. W misce wymieszać wszystkie składniki marynaty. Golonki naciąć nożem w kratkę i dokładnie natrzeć marynatą. Włożyć do naczynia żaroodpornego, zalać pozostałą marynatą i chwilę gotować.
    4. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C na funkcji grill. Golonki wstawić do piekarnika i piec przez 40 minut. Można podlewać piwem co 10-15 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis