Chleb ze słonecznikiem

    Chleb ze słonecznikiem

    2polubienia
    2godz.20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Smaczny chleb, który na pewno przypadnie do gustu wielbicielom drożdżowych wypieków. Zazwyczaj dodaję słonecznik, ale jest równie dobry z pestkami z dyni.

    UrszulaCiąglińska Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 2 bochenki

    • 100 g drożdży
    • 3 i 3/4 szklanki ciepłej wody
    • 1 kg mąki pszennej
    • 2 szklanki otrębów pszennych
    • 2 łyżeczki soli
    • 1/2 szklanki ziaren słonecznika

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +1godz. wyrastanie  ›  Gotowe w: 2godz.20min. 

    1. Drożdże rozprowadzić w szklance wody. Dodać mąkę, otręby, sól i pozostałą wodę. Wymieszać drewnianą łyżką. Dodać słonecznik i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
    2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Lekko natłuścić 2 foremki.
    3. Wyrośnięte ciasto zagnieść, podzielić na pół i przełożyć do foremek. Piec przez około godzinę.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    0

    Świetny przepis. Następnym razem może dodam trochę siemienia lnianego. - 08 maj 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis