Pudding toffi z gorącą polewą

    Pudding toffi z gorącą polewą

    1polubienie
    2godz.


    Zrobione przez 12 osób

    Pyszny, super słodki i klejący pudding. Ważnym krokiem do uzyskania gładkiej konsystencji jest dokładne posiekanie daktyli. Zobacz nasz przepis video z tym puddingiem!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 225 g daktyli
    • 300 ml gorącej herbaty
    • 110 g masła
    • 175 g cukru
    • 3 jajka
    • 250 g mąki pszennej
    • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej espresso
    • Gorąca polewa
    • 110 g masła
    • 175 g brązowego cukru muscovado
    • 110 g białego cukru
    • 300 g syropu złocistego
    • 250 g śmietanki 18%
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowe w: 2godz. 

    1. Daktyle posiekać i moczyć w herbacie przez 15 minut.
    2. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć alufolią.
    3. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać jajka, po jednym na raz, cały czas miksując. Mąkę przesiać z proszkiem i dodać do masy.
    4. Do namoczonych daktyli dodać sodę, wanilię i kawę. Wymieszać z masą ciasta i przełożyć do foremki.
    5. Piec przez 1-1,5 godziny, aż wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie czysta.
    6. Gorąca polewa

    7. W rondelku o grubym dnie wymieszać masło z dwoma rodzajami cukru i syropem, i gotować na małym ogniu przez 5 minut. Odstawić z ognia i dodać śmietankę z wanilią. Wymieszać, postawić na ogień i gotować przez 2 minuty, cały czas mieszając, aż sos będzie gładki.
    8. Sosem polać talerzyk, nałożyć pudding i wierzch też polać sosem.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Zobacz jak to zrobić!

    Pudding toffi z gorącą polewą
    Pudding toffi z gorącą polewą

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis