Chleb z otrębami na zakwasie

    Chleb z otrębami na zakwasie

    1polubienie
    6dni2godz.


    Zrobione przez 3 osoby

    Ten chleb można przygotować z najróżniejszymi dodatkami: otręby, siemię lniane, ziarna słonecznika, pestki dyni, rodzynki, orzechy czy suszone śliwki. Zachęcam do eksperymentów!

    UrszulaCiąglińska Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 2 bochenki

    • Zaczyn
    • 250 g mąki żytniej razowej
    • 250 ml letniej wody

    • 500 g mąki razowej
    • 1 kg mąki pszennej
    • 1/2 szklanki otrębów pszennych
    • 1/2 szklanki płatków owsianych
    • 1/2 szklanki siemienia lnianego
    • 1/2 szklanki ziaren słonecznika
    • 1/2 szklanki pestek z dyni
    • 4-5 łyżek soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 1godz.20min.  ›  +6dni odstawienie  ›  Gotowe w: 6dni2godz. 

    1. W pojemniku z przykrywką wymieszać 50 g mąki z 50 ml wody. Codziennie przez 5 dni dodawać po 50 g mąki i po 50 ml wody, zamieszać. Odstawić w ciepłe miejsce.
    2. Po 6 dniach takiego dodawania wody i mąki, w osobnej, dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki (mąkę, otręby, ziarna itp.) i dodać 6,5 szklanki ciepłej wody.
    3. Z przygotowanego wcześniej zaczynu odłożyć 4 łyżki do słoiczka, a resztę dodać do ciasta z ziarnami i dobrze wymieszać. (Słoik z zaczynem włożyć do lodówki i wykorzystać w przyszłości do ponownego pieczenia chleba. Zaczyn w lodówce rośnie 4 dni).
    4. Ciasto przełożyć do natłuszczonych i wysypanych bułką tartą blaszek. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 8 godzin.
    5. Chleby wstawić do zimnego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 1 godzinę i 15 minut. Można piec 10 minut dłużej, wtedy skórka będzie chrupiąca. Po upieczeniu ciepły chleb wyjąć z blaszek i odstawić do ostudzenia.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis