Chleb na zakwasie z kminkiem

    Chleb na zakwasie z kminkiem

    1polubienie
    6dni2godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Chleb upieczony na domowym zakwasie jest zdrowy i bardzo smaczny. Warto poświęcić trochę czasu, a poźniej z satysfakcją się delektować!

    UrszulaCiąglińska Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 20 

    • 2 kg mąki razowej żytniej
    • 1 łyżka kminku
    • 1 łyżka soli
    • 2 łyżki oleju
    • 2 łyżki mąki pszennej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +6dni odstawienie  ›  Gotowe w: 6dni2godz. 

      Zakwas

    1. Do kamiennego garnka lub słoja wsypać 10 łyżek mąki żytniej razowej i zalać 2 szklankami ciepłej, przegotowanej wody. Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 4-5 dni (najlepsza temperatura to 30 stopni C).
    2. Jedną szklankę mąki żytniej zalać zakwasem, wymieszać aby powstała gęsta papka i odstawić w ciepłe miejsce na 24 godziny. Sfermentowany rozczyn wymieszać z 3-4 szklankami wody i wlać do 4 szklanek mąki przeznaczonej do pieczenia. Dobrze wymieszać, oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 12 godzin. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
    3. Do wyrośniętego ciasta stopniowo dosypywać pozostałą mąkę, energicznie mieszając drewnianą łyżką. Dodać sól i kminek, i wyrobić na elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut.
    4. Formy natłuścić olejem, wysypać mąką pszenną i napełnić ciastem do połowy. Wygładzić powierzchnię i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut.
    5. Piekarnik rozgrzać do temperatury 210 stopni C. Chleby posmarować ciepłą wodą za pomocą pędzelka. Piec przez godzinę. Sprawdzić patyczkiem czy są upieczone. Przed wyjęciem z piekarnika jeszcze raz wierzch posmarować wodą.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis