Sernikobrownies

    Sernikobrownies

    16polubień
    1godz.50min.


    Zrobione przez 481 osób

    Wspaniałe czekoladowe brownie z mieszanką groszków czekoladowych i masy serowej. Nietypowe i przepyszne! Zdecydowanie ten przepis należy do najbardziej pożądanych!

    Składniki
    ilość porcji: 16 

    • Masa serowa
    • 225 g serka śmietankowego o temperaturze pokojowej
    • 4 łyżki cukru
    • 1 jajko
    • 170 g groszków czekoladowych lub posiekanej czekolady
    • Masa czekoladowa
    • 50 g masła
    • 170 g czekolady deserowej, posiekanej
    • 100 g cukru
    • 2 jajka
    • 85 g mąki pszennej
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/4 łyżeczki soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +1godz. studzenie  ›  Gotowe w: 1godz.50min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C. Natłuścić kwadratową foremkę o boku 23 cm.
    2. Serek zmiksować z cukrem i jajkiem na gładko. Wymieszać z groszkami czekoladowymi i odstawić.
    3. W małym garnku zagotować wodę. Odstawić z ognia i ustawić na nim żaroodporną miskę. Masło wymieszać z czekoladą. Dodać cukier i jajka, wymieszać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą. Połączyć z resztą składników.
    4. Połowę masy wyłożyć do foremki. Na tym rozprowadzić masę serową i przykryć resztą masy czekoladowej (nie musi pokrywać idealnie równo). Za pomocą noża wymieszać tak, aby powstał marmurkowy wzorek.
    5. Piec przez 25-30 minut, aż boki zaczną odchodzić od foremki. Odstawić do przestudzenia, a następnie kroić. Przechowywać w lodówce. Można również zamrozić.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis