Buraczki w sosie jogurtowo-chrzanowym

    Buraczki w sosie jogurtowo-chrzanowym

    2polubienia
    1godz.10min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Bardzo lubię buraki - są wartościowe i stanowią pyszny dodatek do dań. W tej wersji gotowane i podane w sosie jogurtowym z dodatkiem chrzanu.

    UrszulaCiąglińska Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 kg buraków
    • 2 łyżeczki cukru
    • 1/2 łyżeczki soli
    • sok z 1/2 cytryny
    • 1 cebula
    • 2 łyżki oleju
    • 1 łyżka chrzanu
    • 200 g jogurtu naturalnego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Buraki umyć i ugotować do miękkości. Odcedzić, przestudzić i obrać.
    2. Buraki pokroić w plasterki, posypać cukrem i solą, skropić cytyną.
    3. Cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju. Podlać odrobiną wody i dusić, aż będzie miękka. Dodać do buraków, wymieszać.
    4. Jogurt wymieszać z chrzanem i dodać do buraczków bezpośrednio przez podaniem.

    Buraki

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej o burakach - jak je wybierać, obierać i przygotowywać - koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Jak przyrządzić buraki?".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    4

    - - 19 wrz 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis