Bułeczki maślane

    Bułeczki maślane

    2polubienia
    2godz.15min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Te bułeczki są niesamowicie pyszne! Idealne na śniadanie lub podwieczorek, z dodatkami słodkimi lub słonymi.

    UrszulaCiąglińska Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 30 g drożdży
    • 250 ml ciepłego mleka
    • 80 g cukru
    • 1 kg mąki pszennej
    • szczypta soli
    • 2 jajka
    • 80 g masła, roztopionego

    • 1 jajko
    • 2 łyżki mleka
    • mak, sezam do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  +1godz.20min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 2godz.15min. 

    1. Drożdże wymieszać ze 125 ml mleka, łyżką cukru i mąki. Odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 minut do wyrośnięcia.
    2. Mąkę przesiać, dodać sól. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać do mąki. Dodać rozczyn drożdżowy i pozostałe mleko, wymieszać. Dodać masło i wyrabiać, aż ciasto będzie elastyczne i jednolite. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
    3. Ciasto zagnieść i formować kulki o średnicy 5 cm. Układać je na natłuszczonej blaszce w odległości 10 cm jedna od drugiej. Odstawić na 15-20 minut do wyrośnięcia.
    4. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
    5. Jajko roztrzepać z mlekiem, smarować po wierzchu bułeczki i posypywać sezamem lub makiem. Można również grubym cukrem, kruszonką lub zostawić bez posypania.
    6. Piec przez 25 minut.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis