Kotlety ziemniacznano-brokułowe

    Kotlety ziemniacznano-brokułowe

    3polubienia
    50min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Te kotlety przyrządzam jak zostanie mi puree ziemniaczane z poprzedniego dnia. Smaczne i szybkie, choć oczywiście można ugotować ziemniaki na świeżo!

    UrszulaCiąglińska Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 200 g brokułów
    • 3-4 ugotowane ziemniaki
    • 1 cebula
    • olej do smażenia
    • 1 ząbek czosnku
    • 1 jajko
    • 1-2 łyżki mąki
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Brokuły ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Rozgnieść z ziemniakami na puree.
    2. Cebulę posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać do puree razem z wyciśniętym przez praskę czosnkiem, jajkiem i mąką. Wyrobić na jednolitą masę. Doprawić do smaku.
    3. Z masy formować małe kotlety i smażyć na rozgrzanym oleju przez 3-5 minut z każdej strony.

    rada

    Kotlety przed smażeniem można panierować w jajku i bułce tartej.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis