Kotlety z brokułów w kurkowym sosie

    Kotlety z brokułów w kurkowym sosie

    1polubienie
    1godz.20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Smaczny i prosty wegetariański obiad - kotlety z puree ziemniaczano-brokułowego podane z sosem kurkowym.

    UrszulaCiąglińska Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 3 brokuły
    • 10 ziemniaków
    • 3 jajka
    • 7 łyżek mąki pszennej
    • sól i pieprz do smaku
    • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
    • 1 łyżeczka wegety
    • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    • 1/2 szklanki bułki tartej
    • olej do smażenia
    • Sos
    • 2 łyżki masła
    • 150 g kurek, pokrojonych w plasterki
    • 1 mała cebulka, posiekana
    • 100 ml jogurtu naturalnego
    • sól i pieprz do smaku
    • koperek do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. W osolonej wodzie gotować brokuły przez 10 minut, a ziemniaki przez 25 minut. Odcedzić, przestudzić i rozgnieść na puree.
    2. Dodać jajka, mąkę i przyprawy (sól, pieprze, gałkę, wegetę i natkę), wyrobić na jednolitą masę.
    3. Z masy formować małe kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju.
    4. Na oddzielnej patelni roztopić masło, dodać kurki i cebulę, smażyć przez 10 minut, często mieszając. Zalać jogurtem i dusić przez kolejne 5 minut. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z kotletami, posypane koperkiem.

    Jak to zrobić?

    Zajrzyj do naszego zakątka z poradami i przeczytaj "Jak czyścić kurki"! To bardzo przydatny artykuł, po którym czyszczenie kurek nie będzie już trudne i męczące.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis