Tarta z pigwą

    Tarta z pigwą

    2polubienia
    2godz.


    Zrobione przez 5 osób

    Ta słodka tarta wypełniona jest pastą z pigwy. Jest bardzo prosta i smakowita, a smakuje jeszcze lepiej, jeśli towarzyszy jej filiżanka dobrej kawy.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 tarta

    • 300 g masła o temperaturze pokojowej
    • 200 g cukru
    • 3 żółtka
    • 1 jajko
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • skórka z 1/2 cytryny
    • 500 g mąki
    • 15 g (4 łyżeczki) proszku do pieczenia
    • 800 g pasty lub dżemu z pigwy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
    2. Utrzeć miękkie masło z cukrem, dodać żółtka, całe jajko, wanilię i na końcu skórkę z cytryny.
    3. Przesiać mąkę na stolnicę wraz z proszkiem do pieczenia i zrobić w niej zagłębienie. Dodać w nie mieszaninę z jajkami i wymieszać. Ugniatać przez chwilę, ale tylko tyle, aby składniki się ze sobą połączyły. Zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.
    4. Pasta z pigwy jest dość sztywna, więc trzeba najpierw pokroić ją na mniejsze kawałki, a następnie zmiksować w blenderze. Można ją podgrzać w garnku, aby zmiękła, a następnie widelcem rozgnieść na puree. Prościej jest użyć dżemu z pigwy, który nie jest tak sztywny.
    5. Rozwałkować ciasto do 1/2 cm grubości (odłożyć kilka pasków do dekoracji wierzchu tarty) i wyłożyć nim dno i boki foremki. Nałożyć do ciasta puree z pigwy. Na pigwie ułożyć odłożone paski z ciasta. Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec przez 30 do 40 minut.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Pigwa

    Chcesz dowiedzieć się więcej o pigwie? Przeczytaj nasz artykuł: "Pigwa", w którym opisujemy jak obchodzić się z tym owocem!

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis