Smażonka z grzybów

    Smażonka z grzybów

    6polubień
    45min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Wyśmienite danie - jako dodatek do obiadu, do kasz, klusek, ziemniaków... jeśli ktoś wyjątkowo lubi grzyby może się delektować nim "solo". Taką wersję bardzo polecam - nie tylko ze względu na kalorie, a raczej ich brak, ale przede wszystkim na wyborny smak!

    czarna Podkarpackie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 kg świeżo zebranych różnorodnych grzybów- podgrzybków, prawdziwków, kozaków, kurek, maślaków itp.
    • 2 łyżki oleju
    • 1 duża cebula
    • 3 ząbki czosnku
    • kostka warzywna lub grzybowa
    • sól i pieprz do smaku wg uznania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Umyte i oczyszczone grzyby pokroić w zależności od ich wielkości w ósemki, ćwiartki lub połówki; małe mogą być w całości.
    2. Na oleju podsmażyć na rumiano cebulę.
    3. Dodać pokrojony w plasterki czosnek.
    4. Wrzucić grzyby i dla lepszego duszenia podlać kilkoma łyżkami wody.
    5. Doprawić kostką warzywną lub grzybową.
    6. Dusić, co jakiś czas mieszając, przez 20-25 minut.
    7. Na koniec można według uznania dodać jeszcze ciut soli i pieprzu.

    rada

    ja ograniczam przyprawy do minimum- wtedy grzyby mają przede wszystkim "swój" aromat i smak.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    chillenbaby
    autor:
    0

    to przepis jak na sos grzybowy tylko bez śmietany - 27 lut 2014

    Romanek
    autor:
    0

    Proste i pyszne! Gdyby tylko sezon na leśne grzyby trwał cały rok, przyrządzałbym co chwilę! - 02 lis 2012

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis