Smażona flądra

    Smażona flądra

    1polubienie
    3godz.20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Chyba nie ma prostszego obiadu niż smażona ryba. Zazwyczaj doprawiam ją mieszanką ziół, ale to kwestia upodobania, więc można eksperymentować!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 duży filet z flądry
    • 1 łyżeczka soli morskiej jodowanej
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 łyżka mąki pszennej
    • tymianek
    • zioła prowansalskie

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +3godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 3godz.20min. 

    1. Filet umyć i osuszyć. Natrzeć solą i odstawić na 3 godziny.
    2. Na patelni rozgrzać oliwę. Mąkę wymieszać z tymiankiem i ziołami, obtoczyć flądrę. Smażyć przez 4-5 minut z każdej strony.

    rada

    Flądrę można również usmażyć bez obtaczania w mące i przyprawach, tylko natartą solą.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis