Pudding chlebowy ze świeżym rabarbarem

    Pudding chlebowy ze świeżym rabarbarem

    Zapisz do ulubionych
    1godz.5min.


    Zrobione przez 86 osób

    Zwykły pudding chlebowy jest pyszny taki, jaki jest, ale ten jest ulepszony cierpkim smakiem świeżego rabarbaru i orzechami. Podawać z odrobiną śmietany.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 8 kromek chleba bez skórki, opieczonego i pokrojonego w kostkę
    • 355 ml (1 i 1/2 szkl.) mleka
    • 55 g masła lub margaryny
    • 5 jajek
    • 250 g ( 1 i 1/4 szkl.) cukru
    • 0,5 łyżeczki cynamonu mielonego
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 250 g (2 szkl.) rabarbaru pokrojonego w kostkę
    • 25 g (1/4 szkl.) posiekanych orzechów włoskich

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 165°C.
    2. Do wysmarowanego masłem 2 litrowego casserole (lub naczynia żaroodpornego) włożyć kostki chleba. W rondelku wymieszać mleko z masłem i podgrzewać do momentu wrzenia. Zalać kostki chleba i pozostawić na 15 minut. W średniej misce wymieszać trzepaczką jaja z cukrem, cynamonem i solą. Wmieszać rabarbar. Polać mieszaniną namoczony chleb i delikatnie wymieszać. Posypać po wierzchu orzechami włoskimi.
    3. Piec w nagrzanym piekarniku przez 50 minut, aż pudding będzie ładnie przyrumieniony na wierzchu. Odstawić na 10 minut, a następnie podawać.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis