Pudding chlebowy ze świeżym rabarbarem

    (101)

    Zwykły pudding chlebowy jest pyszny taki, jaki jest, ale ten jest ulepszony cierpkim smakiem świeżego rabarbaru i orzechami. Podawać z odrobiną śmietany.


    Zrobione przez 86 osób

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 8 kromek chleba bez skórki, opieczonego i pokrojonego w kostkę
    • 355 ml (1 i 1/2 szkl.) mleka
    • 55 g masła lub margaryny
    • 5 jajek
    • 250 g ( 1 i 1/4 szkl.) cukru
    • 0,5 łyżeczki cynamonu mielonego
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 250 g (2 szkl.) rabarbaru pokrojonego w kostkę
    • 25 g (1/4 szkl.) posiekanych orzechów włoskich

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 165°C.
    2. Do wysmarowanego masłem 2 litrowego casserole (lub naczynia żaroodpornego) włożyć kostki chleba. W rondelku wymieszać mleko z masłem i podgrzewać do momentu wrzenia. Zalać kostki chleba i pozostawić na 15 minut. W średniej misce wymieszać trzepaczką jaja z cukrem, cynamonem i solą. Wmieszać rabarbar. Polać mieszaniną namoczony chleb i delikatnie wymieszać. Posypać po wierzchu orzechami włoskimi.
    3. Piec w nagrzanym piekarniku przez 50 minut, aż pudding będzie ładnie przyrumieniony na wierzchu. Odstawić na 10 minut, a następnie podawać.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (101)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis