Pieczone bataty

    Aromatyczne pieczone słodkie ziemniaki, które można podawać do mięs lub ryb, z dodatkiem sosów lub solo.

    UrszulaCiąglińska

    Mazowieckie, Polska
    Zrobione przez 5 osób

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 5-6 słodkich ziemniaków (batatów)
    • 4-5 łyżek oleju ryżowego lub oliwy
    • 1 łyżka suszonego tymianku
    • kilka gałązek świeżego rozmarynu
    • 3-4 ząbki czosnku
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Foremkę natłuścić olejem.
    2. Ziemniaki umyć i osuszyć. Nie obierać! Pokroić na cząstki i ułożyć warstwą w foremce. Skropić oliwą i posypać tymiankiem. Na wierzchu położyć gałązki rozmarynu i nieobrane ząbki czosnku. Oprószyć solą i pieprzem.
    3. Piec przez 30-40 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis