Zapiekanka ze słodkich ziemniaków z kruszonką

    Zapiekanka ze słodkich ziemniaków z kruszonką

    1polubienie
    45min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Smaczna i nietypowa zapiekanka na słodko: z batatów, posypana kruszonką z orzechami pekan, którą można serwować na ciepłą kolację lub jako dodatek do obiadu.

    UrszulaCiąglińska Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 kg ugotowanych słodkich ziemniaków
    • 120 g masła klarowanego
    • 1/3 szklanki mleka
    • 1 szklanka cukru
    • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    • 2 jajka
    • Kruszonka
    • 1 szklanka jasnobrązowego cukru
    • 1/2 szklanki mąki pszennej
    • 75 g masła
    • 1 szklanka posiekanych orzechów pekan

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 stopni C. Lekko natłuścić naczynie żaroodporne.
    2. Ziemniaki rozgnieść na puree, dodać masło,mleko, cukier, wanilię i jajka. Wymieszać na jednolitą masę. Wyłożyć do naczynia.
    3. W oddzielnej misce wymieszać cukier z mąką i masłem na kruszonkę, dodać orzechy i posypać po wierzchu ziemniaków.
    4. Piec przez 25 minut.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis