Dorsz pieczony z ziemniakami

    Dorsz pieczony z ziemniakami

    1polubienie
    1dzień1godz.


    Zrobione przez 20 osób

    Przyrządzam to danie z solonego dorsza, którego namaczam na noc, a następnie gotuję w mleku. Zawsze i wszystkim smakuje! Zobacz nasz przepis video z tym daniem!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 solone filety z dorsza
    • 1 litr pełnotłustego mleka
    • 800 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w grube plastry
    • 200 ml oliwy z oliwek extra virgin
    • 2 cebule, pokrojone w piórka
    • 2 ząbki czosnku, posiekane
    • 1 zielona papryka, pokrojona w paski
    • 1 liść laurowy
    • 150 ml wytrawnego białego wina
    • sól i pieprz do smaku
    • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  +1dzień moczenie  ›  Gotowe w: 1dzień1godz. 

    1. Dorsza namoczyć w zimnej wodzie na 24 godziny, w międzyczasie zmieniając wodę czterokrotnie.
    2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
    3. Dorsza gotować w mleku przez 10 minut. Następnie łyżką cedzkową przełożyć go do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. W tym samym mleku gotować ziemniaki przez 8 minut (nie powinny być zbyt miękkie).
    4. W patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać paprykę, liść laurowy i wino. Gotować na średnim ogniu przez 5 minut. Doprawić solą i pieprzem.
    5. Ziemniaki ułożyć dookoła ryby w naczyniu żaroodpornym i przykryć mieszanką z cebuli i papryki. Piec przez 30 minut.
    6. Przed podaniem posypać pietruszką.

    Zobacz jak to zrobić!

    Zapiekanka z dorszem i ziemniakami
    Zapiekanka z dorszem i ziemniakami

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    JolaTerlecka
    autor:
    1

    dorsz wspaniale smakuje, apetycznie wygląda - 27 sie 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis