Meat pie - zapiekanka z mięsem

    Meat pie - zapiekanka z mięsem

    2polubienia
    50min.


    Zrobione przez 10 osób

    Proste i smaczne danie idealne na zimowe dni. Mieszanka mięsa wołowego i wieprzowego doprawiona szałwią, tymiankiem i goździkami, zapieczona w kruchym cieście. Zobaczcie nasz przepis video z tą zapiekanką!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 ziemniak, obrany i pokrojony w kostkę
    • 225 g mielonej wołowiny
    • 225 g mielonej wieprzowiny
    • 1/2 dużej cebuli, posiekanej
    • 2 ząbki czosnku, posiekane
    • 4 łyżki wody
    • 3 gałązki świeżego tymianku, posiekane
    • 3 gałązki świeżej szałwii, posiekanej
    • 1/2 łyżeczki mielonej gorczycy
    • 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
    • sól i pieprz do smaku
    • 2 płaty kruchego ciasta

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni C. Pokrojonego ziemniaka włożyć do rondelka, zalać wodą i gotować przez 5 minut, aż będzie miękki. Odcedzić i utłuc. Odstawić na bok.
    2. Na gorącą patelnię dodać mielone mięso, rozdrobnić drewnianą łyżką. Dodać czosnek, cebulę i wodę. Doprawić przyprawami i gotować na średnim ogniu, aż mięso będzie rumiane. Odstawić z ognia i wymieszać z ziemniakami.
    3. Naczynie żaroodporne o średnicy 23 cm wyłożyć płatem ciasta. Nałożyć na nie farsz i przykryć drugim płatem. Wierzch ponakłuwać nożem, aby para mogła się wydobywać. Brzegi zlepić, przyszczypać, w razie konieczności usunąć nadmiar ciasta.
    4. Piec przez 25 minut na złoty kolor.

    Zobacz jak to zrobić!

    Meat pie - czyli zapiekanka z mięsem
    Meat pie - czyli zapiekanka z mięsem

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis