Bakłażany nadziewane

    Bakłażany nadziewane

    2polubienia
    1godz.30min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Takich przepisów nigdy nie mam dość! Pyszne pieczone bakłażany z farszem ziemniaczanym z orientalną, pikantną nutką.

    UrszulaCiąglińska Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 3-4 ziemniaki
    • 2 bakłażany
    • 2 łyżki oleju
    • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
    • szczypta chili
    • 1 łyżka zmielonych ziaren kolendry
    • 1 łyżeczka garam masala
    • sól do smaku
    • świeża kolendra do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Ziemniaki ugotować do miękkości. Odcedzić.
    2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 150 stopni C.
    3. Bakłażany przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć środek pozostawiając grubą warstwę miąższu przy skórce.
    4. Miąższ posiekać i usmażyć na oleju. Ziemniaki pokroić w kostkę i wymieszać z bakłażanem. Dodać jogurt i przyprawy, wymieszać.
    5. Farszem napełniać wydrążone bakłażany. Piec przez około godzinę.
    6. Przed podaniem posypać posiekaną kolendrą.

    rada

    Jeśli zostanie nam trochę farszu można nadziewać inne warzywa i piec, ale krócej niż bakłażany.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    0

    Niestety skóra bakłażana była jak podeszwa :-( ale kolejnym razem wykorzystałam farsz do nadziania małych papryk i wyszło rewelacyjnie! - 14 lip 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis