Bakłażan smażony w cieście

    Bakłażan smażony w cieście

    1polubienie
    1godz.


    Zrobione przez 2 osoby

    Bakłażan to jedno z moich ulubionych warzyw. Smażony może nie należy do najzdrowszych i dietetycznych, ale jest pyszny!

    UrszulaCiąglińska Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 g bakłażana
    • sól do smaku
    • 3 łyżki sezamu
    • 1/4 szklanki miodu
    • 2 łyżki posiekanych liści mięty
    • 1/3 szklanki oleju z pestek winogron
    • Ciasto
    • 2/3 szklanki mąki pszennej
    • 1 szklanka mleka
    • 2 jajka
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • szczypta soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +30min. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Bakłażana umyć, pokroić w plastry i oprószyć solą. Odstawić na 30 minut. Opłukać i osuszyć na ręczniku papierowym.
    2. Sezam uprażyć na złoty kolor na suchej patelni. Miód rozpuścić.
    3. Wszystkie składniki na ciasto zmiksować na jednolitą masę. Zanurzać plastry bakłażana w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.
    4. Bakłażany podawać skropione miodem, posypane sezamem i miętą.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis