Pyzy ziemniaczane

    Pyzy ziemniaczane

    2polubienia
    50min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Proste danie dla wielbicieli ziemniaków. Ciasto przygotowane z gotowanych i surowych ziemniaków w postaci smakowitych kluseczek. Dobre solo lub jako dodatek do dań.

    UrszulaCiąglińska Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1,5 kg ziemniaków
    • 2 jajka
    • sól do smaku
    • 2 łyżki mąki pszennej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Połowę ziemniaków ugotować, przestudzić, obrać i zmielić.
    2. Pozostałe ziemniaki obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Sok odcisnąć do miseczki i odstawić, aby opadł osad. Odlać płyn, pozostawiając skrobię.
    3. Ziemniaki gotowane wymieszać z surowymi, skrobią i jajkami. Doprawić solą i wyrobić na jednolitą masę.
    4. Oprószyć dłonie mąką i formować małe kulki z masy ziemniacznej.
    5. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Wrzucać pyzy na wrzątek i gotować przez 5-8 minut, aż wypłyną na wierzch. Odcedzić i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis