Pyzy ziemniaczane z boczkiem

    Pyzy ziemniaczane z boczkiem

    2polubienia
    1godz.10min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Smaczne danie z ziemniaków, które może stanowić cały obiad lub dodatek do mięs. W mojej wersji z boczkiem, ale można podawać z różnymi sosami.

    UrszulaCiąglińska Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 2,5 kg ziemniaków
    • 1 cebula
    • sól i pieprz do smaku
    • 200 g boczku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. 1/3 ziemniaków ugotować, a pozostałe zetrzeć na drobnej tarce. Odcisnąć sok do oddzielnej miski i odstawić, aby na dno opadła mąka.
    2. Ugotowane ziemniaki utłuc. Gorące dodać do odciśniętych surowych ziemniaków, dodać ustałą z soku mąkę ziemniaczaną, łyżeczkę soli i pieprzu. Cebulę zetrzeć na tarce i dodać do masy, dobrze wymieszać.
    3. Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, w środku odciskać placem dołek.
    4. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Wrzucać pyzy i gotować przez około 15 minut, aż wypłyną.
    5. Boczek pokroić w kostkę i przysmażyć na patelni. Podawać z pyzami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis