Babka kartoflana

    Babka kartoflana

    1polubienie
    1godz.10min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Smaczne danie na ciepłą kolację w chłodniejszy wieczór. Ziemniaki zapiekane z kiełbasą, które można doprawić według uznania na ostro lub ziołowo.

    UrszulaCiąglińska Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 kg ziemniaków
    • 3 jajka
    • 300 g słoniny
    • 2 laski cienkiej kiełbasy
    • 3 cebule
    • sól i pieprz do smaku
    • majeranek (opcjonalnie)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 150 stopni C. Lekko natłuścić foremkę.
    2. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce. Odcisnąć i wymieszać z jajkami.
    3. Słoninę pokroić i stopić na patelni, dodać pokrojoną kiełbasę i podsmażyć. Cebulę posiekać i dodać do kiełbasy, podsmażyć. Odstawić do przestudzenia, a następnie wymieszć z ziemniakami. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami. Przełożyć do formy.
    4. Piec przez 40-50 minut, aż wierzch będzie rumiany. Sprawdzić patyczkiem czy zapiekanka jest już upieczona - wetknięty w środek powinien wyjść suchy.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis