Pudding chlebowy

    Pudding chlebowy

    2polubienia
    50min.


    Zrobione przez 428 osób

    Budyń chlebowy bez żadnych fanaberii. To przepis, który robiła moja mama i wszystkim zawsze smakował.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 10 kromek białego chleba, pokrojonego w kostkę
    • 55 g stopionej margaryny lub masła
    • 70 g (1/2 szklanki) rodzynek
    • 1 łyżeczka cynamonu mielonego
    • 6 jajek
    • 150 g (3/4 szklanki) cukru
    • 2 łyżeczki aromatu waniliowego
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 700 ml (3 szklanki) gorącego mleka
    • 1 szczypta mielonej gałki muszkatołowej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 190°C.
    2. W dużej misce dobrze wymieszać chleb z margaryną, rodzynkami i z cynamonem, przełożyć do 2 litrowego naczynia żaroodpornego.
    3. W tej samej misce ubić jajka. Mieszając, dodać cukier, wanilię i sól, kontynuować mieszanie aż cukier się rozpuści. Powoli dodawać gorące mleko, stale mieszając. Polać mieszaniną kawałki chleba, oprószyć gałką muszkatołową i odstawić na 5 minut by dobrze nasiąknął.
    4. Piec w nagrzanym piekarniku przez 25 do 30 minut lub do momentu, kiedy nóż włożony w środek wyjdzie czysty.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis