Wspaniały keks świąteczny

    Wspaniały keks świąteczny

    1polubienie
    50dni1godz.


    Zrobione przez 17 osób

    Dwa podstawowe składniki - masło i rum - sprawiają, że to ciasto jest wyjątkowo pyszne i będzie hitem na każdym przyjęciu! W mojej rodzinie należy do ulubionych - wspaniałe, gdy pokryte jest warstwą marcepanu lub lukrem. Uwaga: musi dojrzewać przez 7-10 tygodni, więc upieczcie je zawczasu! Zobaczcie nasz przepis video z tym keksem!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 2 łyżki posiekanych suszonych wiśni
    • 2 łyżki posiekanego suszonego mango
    • 4 łyżki suszonej żurawiny
    • 2 łyżki posiekanej kandyzowanej cytryny
    • 4 łyżki suszonych porzeczek
    • 4 łyżki ciemnego rumu
    • Ciasto
    • 125 g masła
    • 4 łyżki jasnego cukru muscovado
    • 1 jajko
    • 8 łyżek mąki pszennej
    • 1/8 łyżeczki sody
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 1/4 łyżeczki cynamonu
    • 4 łyżki melasy
    • 2 łyżki mleka
    • 4 łyżki posiekanych orzechów pekan
    • 4 łyżki ciemnego rumu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  +50dni odstawienie  ›  Gotowe w: 50dni1godz. 

    1. Suszone owoce wymieszać z rumem. Szczelnie przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na co najmniej 24 godziny.
    2. Rozgrzać piekarnik do temperatury 170 stopni C. Natłuścić tortownicę o średnicy 15 cm i wyłożyć ją papierem do pieczenia.
    3. Utrzeć masło z cukrem na puszytą masę. Dodać jajko i zmiksować. Mąkę wymieszać z sodą, solą i cynamonem. Dodawać stopniowo do masy maślanej na przemian z melasą i mlekiem. Dodać owoce i posiekane orzechy, wymieszać i przełożyć do foremki.
    4. Piec przez 40-45 minut. Odstawić na 10 minut do przestudzenia, a następnie polać 2 łyżkami rumu.
    5. Przygotować arkusz papieru pergaminowego i gazę na tyle duże, aby można w nie zawinąć ciasto. Gazę zwilżyć łyżką rumu. Rozłożyć gazę na papierze i na to przełożyć ciasto. Pokropić pozostałym rumem i ciasno owinąć gazą, a następnie papierem. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez 7-10 tygodni. Jeśli keks będzie przechowywany dłużej, należy skropić go dodatkowo rumem na każde 10 tygodni przechowywania.

    sposób podawania

    Ciasto można udekorować ulubioną polewą, marcepanem lub lukrem i obłożyć owocami lub orzechami.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Zobacz jak to zrobić!

    Keks świąteczny
    Keks świąteczny

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis