Cepeliny

    Cepeliny

    3polubienia
    1godz.30min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Pyszne i niesamowicie sycące danie pochodzące z kuchni litewskiej. Kluseczki z ciasta ziemniaczanego z mięsnym farszem.

    UrszulaCiąglińska Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • Ciasto
    • 1,5 kg surowych ziemniaków, startych i odciśniętych
    • 500 g ugotowanych ziemniaków, startych
    • 3 jajka
    • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 3 łyżki kaszy mannej
    • 1 łyżeczka soli
    • Farsz
    • 50 g smalcu
    • 400 g łopatki wieprzowej, pokrojonej w małą kostkę
    • 2 cebule, posiekane
    • 4 ząbki czosnku, posiekane
    • 1 łyżeczka majeranku
    • pieprz i sól do smaku

    • 1 szklanka kwaśnej śmietany

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Wszyskie składniki na ciasto wymieszać na jednolitą masę.
    2. Na patelni rozgrzać smalec i smażyć mięso, aż będzie miękkie. Dodać cebulę i smażyć jeszcze przez 5 minut. Całość przepuścić przez maszynkę.
    3. Masę mięsną doprawić czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem, wymieszać.
    4. Z ciasta formować placuszki, na środek dawać po łyżce nadzienia i zwijać jak cygaro.
    5. Wrzucać partiami na osoloną, wrzącą wodę i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut. Wyjmować łyżką cedzakową. Podawać ze śmietaną.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis