Babka ziemniaczana z mięsem

    Babka ziemniaczana z mięsem

    3polubienia
    2godz.30min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Idealne danie na chłodniejsze dni - zapiekanka z ziemniaków i mięsa, z aromatem boczku i czosnku. Polecam!

    UrszulaCiąglińska Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 1 łyżka smalcu
    • 3 cebule, posiekane
    • 5 ząbków czosnku, posiekanych
    • 450 g boczku
    • 350 g łopatki lub karkówki wieprzowej
    • 2,5 kg ziemniaków, obranych i startych na tarce
    • 3 jajka
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 łyżka majeranku
    • 1 łyżka rozmarynu
    • 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 2godz.  ›  Gotowe w: 2godz.30min. 

    1. Na dwóch patelniach rozgrzać smalec. Czosnek i cebulę rozdzielić równo między patelnie i zeszklić.
    2. Z boczku odkroić 3 plastry a pozostały pokroić w kostkę. Wrzucić na jedną patelnię i zrumienić.
    3. Karkówkę pokroić w kostkę i wrzucić na drugą patelnię, obsmażyć, cały czas mieszając, żeby cebula się nie przypaliła.
    4. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.
    5. Ze startych ziemniaków odcisnać sok. Wymieszać ziemniaki z jajkami. Dodać zawartość obu patelni, doprawić wedle upodobania i wymieszać. Jeśli masa będzie zbyt luźna - dodać mąkę ziemniaczaną.
    6. Wyrobioną masę przełożyć na natłuszczoną blaszkę, obłożyć plastrami boczku. Piec w nagrzanym piekarniku przez 1,5-2 godziny.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis