Babka ziemniaczana

    Babka ziemniaczana

    6polubień
    1godz.20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Smaczna zapiekanka z ziemniaków z dodatkiem boczku i cebuli. Dobrze się komponuje z pieczenią i sosem.

    UrszulaCiąglińska Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1,5 kg surowych ziemniaków
    • 2 ugotowane ziemniaki
    • 2 jajka
    • 500 g chudego wędzonego boczku
    • 2 cebule
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 łyżeczka majeranku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Lekko natłuścić naczynie żaroodporne.
    2. Ziemniaki obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Dodać ugotowane, rozgniecione ziemniaki i jajka, wymieszać.
    3. Boczek pokroić w paski i smażyć do wytopienia się tłuszczu. Cebule posiekać i dodać do boczku, podsmażyć. Wymieszać z masą ziemniaczaną, doprawić do smaku.
    4. Masę wyłożyć do przygotowanego naczynia. Warstwa nie powinna być grubsza niż 4 cm. Piec przez około godzinę, aż na wierzchu utworzy się skorupka.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis