Pigwóweczka

    Pigwóweczka

    4polubienia
    40dni40min.


    Zrobione przez 5 osób

    Ulubiona nalewka - piękna w kolorze, aromatyczna, rozgrzewająca. Wspomaga pracę serca i krążenie. Bardzo smakowita! Zwłaszcza w szare, jesienne i zimowe dni!

    czarna Podkarpackie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 2 butelki

    • 0,5 kg pigwy
    • 0,75 kg cukru
    • 0,5 l spirytusu
    • 250 ml wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  +40dni odstawienie  ›  Gotowe w: 40dni40min. 

    1. Oczyszczoną z pestek i pokrojoną na małe plasterki pigwę (12-15 plasterków z jednego owocu) układać w szklanym naczyniu i przesypywać warstwami cukru.
    2. Odstawić aż puści sok - na minimum 3-4 dni.
    3. Wymieszać dobrze, żeby cukier całkowicie się rozpuścił.
    4. Odlać sok i połączyć ze spirytusem rozcieńczonym z 250 ml wody.
    5. Wlać z powrotem do szklanego naczynia gdzie są owoce i wymieszać.
    6. Pozostawić na co najmniej miesiąc.
    7. Odcedzić nalewkę od owoców i przechowywać w szczelnie zamkniętych flaszkach.

    rada

    Dla uzyskania pięknego koloru - do flaszek można wrzucic po 20 ziaren pigwy.

    Pigwa

    Chcesz dowiedzieć się więcej o pigwie? Przeczytaj nasz artykuł: "Pigwa", w którym opisujemy jak obchodzić się z tym owocem!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis