Jarzębina do dań mięsnych

    Jarzębina do dań mięsnych

    3polubienia
    1dzień6godz.


    Zrobione przez 2 osoby

    To efektowny w smaku, ciekawy kolorystycznie, apetyczny dodatek do pieczonego schabu, sarniny, indyka lub gęsi. Jarzębinę - silnie czerwoną - można zebrać na przełomie sierpnia i września. Po oczyszczeniu z szypułek, bez płukania, w małych foliowych woreczkach trzeba ją później przemrozić 3-4 dni w zamrażalniku.

    czarna Podkarpackie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 6 słoiczków

    • 1,5 l wody
    • 0,5 kg cukru
    • 2 kg jarzębiny
    • 4-5 marchewek, oskrobanych i pokrojonych wzdłuż na ćwiartki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 6godz.  ›  +1dzień odstawienie  ›  Gotowe w: 1dzień6godz.20min. 

    1. Do garnka o grubym dnie wlać wodę, dodać cukier i do tak powstałego syropu wrzucić jarzębinę. Dusić około 3 godziny na małym ogniu, często mieszając.
    2. Ostudzić.
    3. Dodać marchewki.
    4. Następnego dnia znowu dusić, bez przykrycia, przez około 3 godziny, aż do wyparowania wody.
    5. Ciepłą konfiturę zamknąć (wraz z marchewkami) w hermetycznym słoiku.
    6. Przechowywać w chłodnym miejscu - może stać nawet 5 lat!

    rada

    Konfiturę można przyprawić aby była nieco bardziej ostra w smaku, mieszając przed podaniem z chrzanem lub musztardą.

    Przetwory owocowe

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat przygotowywania przetworów owocowych koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Przetwory owocowe". Znajdziesz tam informacje o owocach, słoikach, temperaturach, pasteryzacji - a wszystko okraszone zdjęciami!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis