Lane ciasto

    Lane ciasto

    1polubienie
    10min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Szybki w przygotowaniu, smaczny i pożywny dodatek do zup - bardzo lubiane przez dzieci - ale nie tylko..

    czarna Podkarpackie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 1 jajko
    • 3 czubate łyżki mąki
    • szczypta soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  Gotowe w: 10min. 

    1. Składniki wymieszać w garnuszku tak, żeby dobrze się połączyły, żeby nie było grudek, a konsystencja pozwalała na "lanie" utworzonego ciasta.
    2. Zagotować wodę w garnku. Posolić ją jak na kluski i na gotującą się wodę lać ciasto małymi kupkami na całej powierzchni garnka, mieszając raz po raz, żeby nie zbiło się w jednolitą masę. Można też zrobić te kluseczki wlewając ciasto przez lejek - wtedy są równej wielkości i mniejsze - co nie jest bez znaczenia dla dzieci.

    rada

    Jeśli potrzebujemy tego ciasta do większej ilości zupy - zwielokrotniamy składniki - a jeśli ciasto zrobi się za gęste - można dodać 1-2 łyżki wody. Można też ciasto lać bezpośrednio do już ugotowanej, wrzącej zupy - ale bez pozostawiania i przechowywania na drugi dzień, bo zupa bardzo zgęstnieje!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis