Pilaw po brazylijsku

    Pilaw po brazylijsku

    3polubienia
    50min.


    Zrobione przez 7 osób

    Pysznie aromatyczny pilaw z ryżu pochodzący z kuchni brazylijskiej. Gotowany w szampanie, pełen suszonych owoców i pomidorów. Zobaczcie nasz przepis video z tym daniem!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 150 g rodzynek
    • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 2 ząbki czosnku, posiekane
    • 1 średnia cebula
    • 375 g białego ryżu, przepłukanego
    • sól do smaku
    • 500 ml wrzącej wody
    • 250 ml szampana
    • 125 g suszonych moreli
    • 1 marchewka, starta
    • 1 łyżka masła
    • 6 łyżek posiekanych suszonych pomidorów

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie na 5-10 minut. Odsączyć i odstawić.
    2. W dużym garnku rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę z czosnkiem. Dodać rodzynki, ryż i sól, smażyć przez 3 minuty.
    3. Dodać szampana i 500 ml wrzątku. Gotować pod przykryciem, aż cały płyn zostanie wchłonięty, a ryż będzie miękki.
    4. W międzyczasie morele wrzucić do rondelka, zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu przez 5 minut. Odsączyć, przestudzić i pokroić w cienkie paski.
    5. Marchewkę włożyć do miseczki, zalać wrzątkiem i posolić do smaku.
    6. Na patelni stopić masło, dodać morele i suszone pomidory, smażyć przez 2 minuty. Przełożyć do ryżu, dobrze wymieszać.
    7. Gotowy ryż wyłożyć na półmisek i udekorować odsączoną marchewką.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Zobacz jak to zrobić!

    Pilaw po brazylijsku
    Pilaw po brazylijsku

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis