Pierś z kaczki w czerwonych owocach

    Pierś z kaczki w czerwonych owocach

    Zapisz do ulubionych
    30min.


    Zrobione przez 8 osób

    Świetne danie na lato - smażona pierś kaczki podana w sosie z czerwonych śliwek, truskawek i malin. Doskonała z pieczonymi ziemniakami posypanymi świeżym rozmarynem. Zobacz nasz film video z tym przepisem!

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 1 łyżka masła
    • 1 laska cynamonu
    • 3 czerwone śliwki, pokrojone w kostkę
    • 150 g truskawek, przepołowionych
    • 150 g malin
    • 1 łyżka miodu
    • sól i pieprz do smaku
    • 300 g piersi z kaczki (ze skórą)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. W rondelku stopić masło. Dodać cynamon, owoce i miód. Wymieszać i gotować na małym ogniu przez 7 minut, aż owoce zmiękną.
    2. Ponacinać skórę na piersi kaczki, oprószyć solą i pieprzem. Włożyć na patelnię i smażyć na średnim ogniu, aż skóra się zrumieni (przez około 7 minut). Przekroić i sprawdzić czy mięso jest gotowe, powinno być średnio wysmażone.
    3. Pokroić w plastry i polać ciepłym sosem owocowym.

    Zobacz jak to zrobić!

    Pierś z kaczki w czerwonych owocach
    Pierś z kaczki w czerwonych owocach

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis