Musaka z kabaczków

    Musaka z kabaczków

    1polubienie
    1godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Danie inspirowane kuchnią grecką. Pyszna zapiekanka z kabaczków, przekładana sosem z cukinii i mielonego indyka, posypana serem.

    UrszulaCiąglińska Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 2 kabaczki
    • 1 łyżka tymianku
    • 2 łyżki oliwy
    • 1 cukinia
    • 1 łyżka masła
    • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
    • 1 cebula, posiekana
    • 400 g mielonego mięsa z indyka
    • 2 marchewki
    • sól i pieprz do smaku
    • 3 jajka
    • 1/2 kostki sera twarogowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Kabaczki obrać i pokroić w 1 cm plastry, opószyć solą i tymiankiem, skropić oliwą. Podsmażyć z obu stron na patelni, odłożyć na bok.
    2. Cukinię pokroić w kostkę. Na patelni roztopić masło i podsmażyć cukinię. Dodać czosnek i cebulę, wymieszać i smażyć przez 10 minut.
    3. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.
    4. Dodać mięso i starte marchewki, wymieszać i smażyć przez kilka minut.
    5. W misce roztrzepać jajka i wymieszać z masą mięsno-warzywną. Doprawić solą i pieprzem.
    6. W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę kabaczków, przełożyć warzywami z mięsem i ponowie ułożyć warstwę kabaczków. Wierzch posypać pokruszonym serem.
    7. Piec przez 15 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis