Zrazy wołowe

    Zrazy wołowe

    5polubień
    1godz.20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Smaczny obiad dla całej rodziny. Plastry mięsa zawijane z ogórkiem, cebulą i boczkiem. Najlepiej podawać z ziemniakami i surówką.

    UrszulaCiąglińska Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 g udźca wołowego
    • 1 cebula
    • 1 kiszony ogórek
    • 4 łyżki musztardy
    • 50 g wędzonego boczku, pokrojonego w plasterki
    • olej do smażenia
    • 4 łyżki śmietany 18%
    • 2 łyżki mąki
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w poprzek włókien na 4 plastry. Rozbić tłuczkiem.
    2. Cebulę pokroić w piórka. Ogórek pokroić w paski.
    3. Każdy plaster mięsa posmarować musztardą i ułożyć na nim plasterek boczku, cebuli i ogórka. Zwinąć zrazy, obwiązać nitką kuchenną i obsmażyć na oleju. Podlać wodą.
    4. Śmietanę wymieszać z mąką, doprawić solą i pieprzem. Dodać na patelnię ze zrazami i wymieszać. Dusić pod przykryciem przez około 40 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis