Zapiekanka ziemniaczana z anchois

    Zapiekanka ziemniaczana z anchois

    1polubienie
    1godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Smaczna zapiekanka z ziemniaków z dodatkiem anchois, czarnych oliwek i cebuli, posypana parmezanem.

    UrszulaCiąglińska Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 700 g ziemniaków
    • 1/2 szklanki czarnych oliwek
    • 2 czerwone cebule
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 10-12 filecików anchois
    • sól i pieprz do smaku
    • 1/4 łyżeczki rozmarynu
    • 1/2 szklanki startego parmezanu
    • 1 łyżka masła
    • natka pietruszki do dekoracji
    • plasterki pomidora do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Ziemniaki gotować w osolonej wodzie przez około 15 minut. Ostudzić, obrać i pokroić w plasterki.
    2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Lekko natłuścić naczynie żaroodporne.
    3. Oliwki pokroić w plasterki. Cebule posiekać.
    4. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę.
    5. W naczyniu układać warstwy ziemniaków, cebuli, anchois i oliwek. Każdą warstwę oprószyć solą i pieprzem, rozmarynem. Ostatnią warstwę ułożyć z ziemniaków i posypać parmezanem. Na tym ułożyć wiórki masła.
    6. Piec przez 20 minut. Przed podaniem udekorować pietruszką i pomidorami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis