Nalewka z czeremchy

    Nalewka z czeremchy

    3polubienia
    190dni30min.


    Zrobione przez 25 osób

    Aromatyczna, lekko gorzkawa nalewka z owoców czeremchy. Owoce są podobne do czarnej porzeczki, ale mają pestki dlatego po miesiącu należy je odcedzić z alkoholu.

    Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 2 butelki

    • 1 kg owoców czeremchy
    • 500 g cukru
    • 1 litr spirytusu 50%

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  +190dni odstawienie  ›  Gotowe w: 190dni30min. 

    1. Owoce przebrać i umyć. W słoju zasypać cukrem i zalać spirytusem. Odstawić w ciemne miejsce na 4 tygodnie.
    2. Przecedzić z owoców i przelać do butelek. Odstawić na 4 miesiące.

    rada

    Aby otrzymać 1 litr spirytusu 50% należy po prostu wymieszać 0,5 litra spirytusu 98% z 0,5 litra wody.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    EmilWiktor
    autor:
    14

    nie zalewamy Spirytusem tylko Wódką na 2-3 tygodnie, później można dolać. Wódka konserwuje nalewki nie wytraca Witaminy, babcia spirytus dolewała po wódce nawet po 5 tygodniach. a ogólnie z czeremchy szkoda robić nalewki jest za bogata w witaminy Czeremcha jak i Aronia soki na zimę 3 litry owocu 25-30 listków z wiśni 4-4.5 l wody i gotować 3 godz. na małym ogniu potem odlać w butelki i gotowe. SPIRYTUSEM ZALEWAMY PO 5-9 TYGODNIACH WAŻNE ŻE ZALANE WÓDKĄ wystarczy szklanka na 5 l. tego kompotu, soku zakonserwuje żeby nie fermętowało jak wino - 27 paź 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis