Zaloguj się Zarejestruj się

Prosty biały biszkopt

Przepis na ten biszkopt przysłano nam do domu ze szkoły moich dzieci. To najprostszy, najlepiej smakujący biszkopt, jaki kiedykolwiek zrobiłam. Świetnie się go piecze z dziećmi, zwłaszcza w formie babeczek.

SCOTTOSMAN

Składniki
ilość porcji: 12 

  • 200 g (1 szkl.) cukru
  • 115 g masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 190 g (1 i 1/2 szkl.) mąki pszennej
  • 1,75 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 ml (1/2 szkl.) mleka

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

  1. Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C. Wysmarować tłuszczem i posypać mąką blachę o wymiarach 23x23 cm, lub do formy na mufiny włożyć papierowe foremki.
  2. W średniej misce utrzeć cukier z masłem. Mieszając, dodać jajka, po jednym na raz, a następnie dodać wanilię. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać do utartej masy i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać mleko i mieszać, aż ciasto będzie gładkie. Wlać lub wyłożyć łyżką ciasto do przygotowanej blachy.
  3. Piec przez 30 do 40 minut w nagrzanym piekarniku. Babeczki piec od 20 do 25 minut. Ciasto jest gotowe gdy jest sprężyste w dotyku.

Mililitry, szklanki, łyżki...

Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

Idealny biszkopt

Więcej informacji o tym jak upiec biszkopt bez zakalca znajdziesz w naszym artykule: "Jak upiec doskonały biszkopt?"

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie