Prosty biały biszkopt

Przepis na ten biszkopt przysłano nam do domu ze szkoły moich dzieci. To najprostszy, najlepiej smakujący biszkopt, jaki kiedykolwiek zrobiłam. Świetnie się go piecze z dziećmi, zwłaszcza w formie babeczek.

SCOTTOSMAN

Składniki

ilość porcji: 12 

  • 200 g (1 szkl.) cukru
  • 115 g masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 190 g (1 i 1/2 szkl.) mąki pszennej
  • 1,75 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 ml (1/2 szkl.) mleka

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

  1. Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C. Wysmarować tłuszczem i posypać mąką blachę o wymiarach 23x23 cm, lub do formy na mufiny włożyć papierowe foremki.
  2. W średniej misce utrzeć cukier z masłem. Mieszając, dodać jajka, po jednym na raz, a następnie dodać wanilię. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać do utartej masy i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać mleko i mieszać, aż ciasto będzie gładkie. Wlać lub wyłożyć łyżką ciasto do przygotowanej blachy.
  3. Piec przez 30 do 40 minut w nagrzanym piekarniku. Babeczki piec od 20 do 25 minut. Ciasto jest gotowe gdy jest sprężyste w dotyku.

Mililitry, szklanki, łyżki...

Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

Idealny biszkopt

Więcej informacji o tym jak upiec biszkopt bez zakalca znajdziesz w naszym artykule: "Jak upiec doskonały biszkopt?"

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie