Prosty biały biszkopt

    (3582)

    Przepis na ten biszkopt przysłano nam do domu ze szkoły moich dzieci. To najprostszy, najlepiej smakujący biszkopt, jaki kiedykolwiek zrobiłam. Świetnie się go piecze z dziećmi, zwłaszcza w formie babeczek.


    Zrobione przez 2969 osób

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 200 g (1 szkl.) cukru
    • 115 g masła
    • 2 jajka
    • 2 łyżeczki aromatu waniliowego
    • 190 g (1 i 1/2 szkl.) mąki pszennej
    • 1,75 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 120 ml (1/2 szkl.) mleka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C. Wysmarować tłuszczem i posypać mąką blachę o wymiarach 23x23 cm, lub do formy na mufiny włożyć papierowe foremki.
    2. W średniej misce utrzeć cukier z masłem. Mieszając, dodać jajka, po jednym na raz, a następnie dodać wanilię. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać do utartej masy i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać mleko i mieszać, aż ciasto będzie gładkie. Wlać lub wyłożyć łyżką ciasto do przygotowanej blachy.
    3. Piec przez 30 do 40 minut w nagrzanym piekarniku. Babeczki piec od 20 do 25 minut. Ciasto jest gotowe gdy jest sprężyste w dotyku.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Idealny biszkopt

    Więcej informacji o tym jak upiec biszkopt bez zakalca znajdziesz w naszym artykule: "Jak upiec doskonały biszkopt?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (3582)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis