Konfitura jarzębinowa do mięs

    Konfitura jarzębinowa do mięs

    4polubienia
    10godz.50min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Bardzo smaczny dodatek do mięs z jarzębiny i jabłek, inspirowana przepisem mojego kulinarnego guru - Macieja Kuronia. Słodko-pikantna konfitura z imbirem i chili.

    Fiola Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 8 słoików

    • 500 g owoców jarzębiny
    • 500 g jabłek
    • 1 szklanka cukru
    • 1 łyżeczka imbiru
    • 1 łyżeczka chili
    • 2 ząbki czosnku, posiekane

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 2godz.20min.  ›  +8godz. mrożenie  ›  Gotowe w: 10godz.50min. 

    1. Jarzębinę oczyścić z gałązek i włożyć do zamrażarki na noc. Natępnie umyć i odsączyć.
    2. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Wymieszać z jarzębiną. Połowę owoców włożyć do garnka, zasypać cukrem i smażyć na małym ogniu przez godzinę.
    3. Gdy owoce będą już rozgotowane, zestawić z ognia, przestudzić i przetrzeć przez sito. Przełożyć do garnka, dodać pozostałe owoce, imbir, chili i czosnek, wymieszać i zagotować.
    4. Gotować przez 10 minut. Słoiki wyparzyć i nakładać gorącą jarzębinę. Zakręcać i stawiać na czystej ściereczce do góry dnem. Po całkowitym ostygnięciu przestawić w chłodne miejsce.

    Przetwory owocowe

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat przygotowywania przetworów owocowych koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Przetwory owocowe". Znajdziesz tam informacje o owocach, słoikach, temperaturach, pasteryzacji - a wszystko okraszone zdjęciami!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Efeb13
    autor:
    0

    Ja dodałem jeszcze 5 dag rodzynek, pycha! - 21 lip 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis