Konfitury z gruszek

    Konfitury z gruszek

    4polubienia
    8godz.30min.


    Zrobione przez 6 osób

    Jedna z moich ulubionych konfitur - pysznie słodka z lekko waniliowym posmakiem. Doskonała do tostów i naleśników!

    Belka Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość sztuk: 8 słoiczków

    • 2 kg dojrzałych gruszek
    • 1 łyżka octu
    • sok z 1 cytryny
    • 1,5 kg cukru
    • 1 laska wanilii

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 2godz.  ›  +6godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 8godz.30min. 

    1. Gruszki umyć, obrać i wydrążyć gniazda nasienne. W miarę obierania gruszki wrzucać do roztworu wody z octem. Na koniec odsączyć.
    2. Zagotować 1 litr wody. Wrzucić gruszki na 7 minut do wrzątku, odsączyć.
    3. W rondlu przygotować syrop z cukru, soku z cytryny i 3/4 szklanki wody. Laskę wanilii przekroić na pół, dodać do syropu i zagotować.
    4. Gruszki wrzucić do wrzącego syropu, zagotować i odstawić do przestudzenia na kilka godzin.
    5. Ponownie zagotować i smażyć konfitury na małym ogniu przez 30-40 minut, często mieszając. Odstawić do ostudzenia, a następnie znów zagotować i smażyć przez 40 minut. Wyjąć wanilię.
    6. Gorącą konfiturę przekładać do wyparzonych słoików. Zakręcać i stawiać do góry dnem na czystej ściereczce. Kiedy całkowicie ostygną przenieść w chłodne miejsce.

    Przetwory owocowe

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat przygotowywania przetworów owocowych koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Przetwory owocowe". Znajdziesz tam informacje o owocach, słoikach, temperaturach, pasteryzacji - a wszystko okraszone zdjęciami!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    Allrecipes
    autor:
    1

    @jakaja79 W przepisie napisano, żeby użyć dojrzałych gruszek. Dojrzałe gruszki są miękkie i szybko się rozpadają w gotowaniu. Syrop przygotowuje się z 3/4 szklanki wody, soku z cytryny, wanilii i 1/5 kg cukru, do tego dodaje się 2 kg gruszek. Nie wiem, dlaczego powstał u Ciebie aż litr syropu. Pewnie dlatego, że gruszki się nie rozpadły. - 17 lis 2014

    autor:
    1

    Witam, wg mnie kompletnie nietrafiony przepis, a bynajmniej proporcje. Nie da sie odparowac takiej ilosci syropu jaka sie tworzy, a umieszczenie go w sloikach wraz z owocem powoduje, ze sformulowanie 'konfitura gruszkowa' mija sie z celem. Robilam wszystko krok po kroku, gruszki byly bardzo twarde, a na koniec musialam odlac litr syropu i dopiero przesmazyc pozostalosc aby owoce 'trzymaly sie kupy'. Nastepnym razem skorzystam z innego przepisu. - 16 lis 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis